Ako pevate s merakom, merak ćete i napraviti

Popularni muzičar Haris Džinović pred nastupe u Sava centru: Spremni smo kao zapete puške, a pucaće samo pozitivna energija

NOVOGODIŠNjI koncerti predstavljaju veliku radost za publiku, pogotovo kada na njima nastupaju vrhunski umetnici koji izvanrednom interpretacijom i dobrom atmosferom garantuju uživanje. A kralj meraka nesumnjivo je Haris Džinović. Njegov moćan glas decenijama očarava publiku. Pesme ovog hitmejkera, instrumentaliste i pevača, odavno su ušle u narod i kafanu. Od romske pesme i zanosnog sevdaha, do italijanskih kancona i kafanskog meraka. Uz njih će se i ove godine, u petak i subotu u Sava centru, meračiti, radovati, tugovati, sanjati i zaljubljivati Beograđani.

– Spremni smo kao zapete puške, a pucaće samo pozitivna energija – kaže, za “Novosti”, Džinović. – Zaluđeni sam perfekcionista, pa volim dodatno da utegnem svirače. Obično kada čovek najviše pazi, dogodi se packa, ali to se ne može odraziti na publiku. Da bi sve bilo perfektno, probe su neminovne. Imam prateće vokale i goste muzičare, pa i oni moraju da se uhodaju. Što se mene tiče, biću na visini zadatka ukoliko se dobro naspavam i popijem noć pred koncert flašu vina. A bilo bi idealno kad bih pio samo vodu.

haris 0124

* Zar tanin ne steže glasne žice?

– Pa, dobro, vino ume malo da zakoči, ali i opusti. Klin se klinom izbija, a u vinu je istina. Kada je pesma iskrena i dolazi iz srca, provod je zagarantovan.

* Postoji li nešto što može da utiša tako snažan glas?

– Svakako. Nisam više mlad, a sećam se da sam se kao klinac mogao drati u kafani po četiri dana. I tada je znalo grlo da mi “pukne”, a ja se derem iz petnih žila. Kao magarac.

* Vaš merak je bez milosti?

– Ma, kod mene nema štednje. Bar kada je reč o grlu. Bezobziran sam prema svom alatu, ali još me služi. Dokle, videćemo.

* Ako je suditi prema interesovanju publike, biće vam malo i ove godine dva Sava centra?

– Taj prostor je neuporedivo manji od “Arene”, ali je pristupačniji. Uprkos tome što koncerte u ovoj dvorani nazivam slatkim malim nastupima, četiri hiljade ljudi po jednom nije mala stvar. Troškovi su neuporedivo manji, a i publici se uglavnom sviđa njegova intima. I stolice su, vala, udobnije. “Arena” može sledeće godine.

2512 2012 haris dzinovic kocert foto: Andjela Stevanovic

* Dok su drugim pevačima pesme deca, vi za svoje kažete da ih ne volite. Zar su vam toliko dosadile?

– Šalim se ja tako na svoj račun. Istini za volju, kada otpevate 500 puta jednu istu pesmu, ne može vam biti zanimljiva. Publika je ta koja stvara dobru atmosferu na mojim koncertima.

Uvek pevam srcem i dušom, ne znam ništa da radim polovično. Kolege često prave varijacije na temu što publika gotovo da mrzi. Oni hoće da čuju ono zbog čega su došli, a to su pesme koje oni znaju. Šta ima da izmišljam toplu vodu. Merak je merak.

* Mora da postoji neka koju niste “omrzli”?

– Joj, verujte mi da ne znam. Napravio sam 90 odsto svog pevačkog opusa, a ima me i u onim pesmama koje sam uradio za druge. Ako pevate s merakom, merak ćete i napraviti. Pitaju me često veselim li se uz svoje pesme u kafani. Majko moja, pa to bi bila dosada teška. Kada sedim sa društvom, oni navale da pevam nešto svoje. Kažem im: “Dajte neku drugu”, a oni odgovaraju: “Šta će nam druga kad imamo tvoje, a i ti si tu”. I onda pevam. Šta ću.


 

SKIJANJE, PA AMERIKA
PEVAČ ne namerava da snima albume, jer je, kaže, diskografija pala na kolena. Izdavaće singlove, a na kraju sledeće godine uvrstiće ih na kompilaciju. – Nešto me uhvatilo da radim, pa ne bih to da prekidam. Klince ću posle praznika sigurno voditi na Jahorinu da skijaju, a onda idu sa mnom 14. februara na turneju po Americi. Biće stacionirani u toplim krajevima, dok im ćale radi – kaže Džinović.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:470493-Haris-Dzinovic-Ako-pevate-s-merakom-merak-cete-i-napraviti