Džinović: Nisam narodnjak, pjevao sam sa Stingom

Za nekoliko dana, tačnije 20. marta popularni bh. pjevač Haris Džinović nastupit će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u kojem je posljednji put nastupio prije čak 27 godina, piše „Index.hr“.

Koncertom „Glazbena trilogija“ u jednoj ću večeri objediniti bosanske sevdalinke, starogradske i romske pjesme, te hitove od kojih je trenutno najpopularniji „Muštuluk“ s njegova posljednjeg albuma Magic, a koji trenutno na „YouTubeu“ ima preko 30 miliona pregleda.

Povodom nastupa u Lisinskom Džinović i njegova 33-godišnja supruga Melina ugostili su „Index“ u svojoj vili u elitnom dijelu Beograda, ističući kako su prvi mediji koje su pustili u svoju kuću.

Rođeni Sarajlija, nastanjen u Beogradu, već na prvom pitanju pokazao je duhovitost, tipičnu za Bosance. Na pitanje kako je bilo na američkoj turneji Džinović je rekao kako je to sve prvo trebao biti porodični odmor u Miamiju, koji je na kraju ispao turneja pa je sebi pokrio sve troškove godišnjeg.


hariscentarsava

 

Kako je prošla američka turneja?

Cijela turneja bila je i više od očekivanog. S porodicom sam krenuo u Miami na godišnji odmor i tamo se povezao s prijateljima koji su me usput tražili da održim koncerte. Na kraju su sve dogovorili i trebao sam održati pet koncerata, no na kraju ih je ispalo osam. Nastupao sam u New Yorku, New Jerseyu, Bostonu, Dallasu, Chicagu, Miamiju, San Franciscu i Jacksonvilleu. Publika me u svakom od tih gradova tražila da održim po još jedan, ali nije bilo vremena. Evo od porodičnog odmora na kraju ispade ozbiljna jednomjesečna turneja koja je donijela zaradu. Dobro je, isplaćen mi je cijeli godišnji.

Kralj meraka, kako ga fanovi često nazivaju od milja, ne skriva da su upravo romske pjesme i sevdalinke imale velik utjecaj na njegov muzički izričaj, te da baš svaku pjesmu koju odabere za svoj koncertni repertoar, ali i album, mora biti po njegovom ukusu. Što zagrebačka publika može očekivati, kad ste posljednji put nastupali u Zagrebu?

U Zagrebu sam posljednji put bio na večeri Sevdaha, a skoro svake godine održim bar po jedan koncert, no u Lisinskom sam zadnji put nastupao prije 27 godina i tada sam održao čak sedam koncerata za redom, a ako bude i ovaj put prilike održat ćemo još pokoji koncert. Zagrebačka publika me oduvijek rado dočekivala.

Inače svaka se moja pjesma mora prvo meni svidjeti, mora me dirnuti. A nakon svih ovih godina, ako biste analizirali sve stilove koje pronalazite u mojim pjesmama, onda ćete u njima vrlo lako naći snažan utjecaj ruskih cigana, španskih interpretacija, primjesa sjeverno afričke muzike, starogradskog melosa, popa, rocka i naravno, sevdaha pa se pitam kako se takva muzika onda može nazvati cajkama kako je neki nazivaju.

Isto tako nekima očito smeta moj nastup u Lisinskom, ali ne dam da me nazivaju narodnjakom. Nastupao sam sa Montseratt Caballé i Stingom i pjevam na 11 svjetskih jezika 15 vrsta muzike. To narodnjaci ne rade. Moj muzički repertoar je prebogat i preopsežan da bi bio proglašavan narodnjakom.

Spomenuli ste nastup sa španskom opernom divom Montseratt Caballé, koliko vam je značio taj nastup i kako je došlo do suradnje?

Kad izađete na pozornicu s takvom divom kao što je Montserrat Caballé dotaknuli ste nebo, nema ništa iznad toga. Čast mi je bila velika tim više što me ona izabrala između 100 izvođača. Prilikom njezinog gostovanja na koncertu u Beogradu 2011. godine izveo sam napolitansku kanconu „Dicitencello vuie“ te talijanski klasik „Torna a Surriento“, a zajedno smo izveli duet „Non ti scordad di me“.

S kim bi još željeli nastupiti?

Tom Jones je za mene pjevač svih vremena, bilo bi sjajno s njim nastupati. Inače trebao sam nastupati i s Lucianom Pavarottijem, bili smo blizu toga da dogovorimo nastup, no onda se na žalost razbolio i preminuo. Inače prije jedno 15 godina je bilo nekih kombinacija s George Michaelom. Međutim na kraju ništa od toga, bilo je teško pronaći pjesmu koju bi zajedno mogli otpjevati pa na kojem je jeziku otpjevati.

Izvor: http://www.avaz.ba/showbiz/estrada/dzinovic-nisam-narodnjak-pjevao-sam-sa-stingom

(Visited 59 time, 1 visit today)