Haris Džinović: Albumom sevdalinki prijetim 30 godina

Haris Džinović je majstor sevdaha, čiji prepoznatljivi imidž čine gusti crni brkovi i šešir,  odnosno marama. Nedavno je proslavio dvije decenije karijere spektakularnim koncertima u Beogradu. Iako se družio sa zvijezdama svjetskog džet-seta, njegov imidž je i dalje ostao isti i slava ga, čini se, nije nimalo promijenila.

Folker raskošnog talenta i prodornog glasa,  interpretacijom pjesama oduševljava publiku godinama. Izdao je četiri albuma i priprema peti. i danas su aktuelni njegovi hitovi „I tebe sam sit kafano”, „Ti meni lažeš sve”, „Muštuluk”, „Jesu l’ dunje procvale” i mnogi drugi. On je pjevač, instrumentalista i kompozitor.

Nedavno snimljenom pjesmom „Pariske kapije” najavljuje novi album, a planira da izda i album sevdalinki.

Haris-Dzinovic-pjevac-3112-2011-Aleksandar-Ljumovic2-300x169Pjesma „Pariske kapije” najavljuje Vaš novi album. Da li ste Vi autor pjesama?  

– Da, ova pjesma najavljuje moj novi album. Ima i mojih pjesama na njemu,  ali ima i drugih autora. Autor pjesme je Slavkoni koji je radio i „Muštuluk”. Spot je sniman u Parizu i Sarajevu. To su dva grada gdje sam proveo dobar dio života.  Zadovoljan sam, jer je pjesma za kratko vrijeme postala veliki hit.

Tokom boravka u Kanu devedestih godina upoznali ste Džordža Majkla i Džipsi kingse, poznato je da biste ih svaki put oduševili kada biste uzeli gitaru u ruke i zapjevali. Kako pamtite taj period?

– Živio sam u Kanu, Sen Tropeu i ostalim evropskim metropolama. To je lijep period mog života i ostao mi je baš u lijepoj uspomeni. Upoznao sam Džordža Majkla i  Džipsi kingse i oni su bili zadovoljni izvođenjem mojih pjesama.

Više puta ste najavljivali da želite da snimite album sevdalinki. Kada će se to desiti?

– To „prijetim” više od 30 godina. To je moja davnašnja želja. Sevdalinke su moja velika ljubav. Sevdalinke su pjesme pune emocija, odlikuje ih  lagani  ili umjereni tempo i  razvijena melodija.

Razgovarala: Marija Vuković

Foto: Aleksandar Ljumović

(Cio intervju pročitajte u Magazinu u utorak)


 

Izvor: www.pobjeda.me/2012/02/20/haris-dzinovic-albumom-sevdalinki-prijetim-30-godina/

(Visited 55 time, 1 visit today)