Haris Džinović: Bio sam stidljiv pred ženama!

Višestruko talentovan muzičar, pevač i hedonista, Haris Džinović, inače nesuđeni fudbaler, trudi se da živi zdravo, redovno igra tenis, ne voli odricanja i ne robuje predrasudama. Ponosan je na odnos koji ima sa sinom i ćerkom ali i trideset godina mlađom suprugom Melinom koja mu je velika podrška i najbolji prijatelj

Nekada je bio boem, a danas je očaran porodičnim životom. Muzika ga je proslavila, pružila mu mnogo emocija, lepih trenutaka, priliku da se druži sa svetskim džet setom, ali danas je najsrećniji kada zagrli svoju porodicu i vreme provede sa suprugom Melinom, ćerkom Đinom (8) i sinom Kanom (7). Kada je pre skoro četiri decenije došao iz vojske i odgledao film „Cigani lete u nebo”, oduševljen tom emocijom i preplitanjem smeha, suza, radosti i tuge, Haris Džinović se zaljubio u romsku muziku. Iako je do tada više od svega želeo da postane fudbalski prvotimac muzika mu je promenila životni kurs. Publika je zavolela njegov neobično lep i prodoran glas, a Haris Džinović je ubrzo postao „kralj” romske muzike. Kasnije se otisnuo u neke druge muzičke vode, a njegove pesme su postale evergrin domaće muzike.

Kuvanje je strast

Nerado daje intervjue, naročito kad za to nema povoda. Radije će daleko od reflektora da uživa s porodicom i prijateljima, priprema im omiljene specijalitete, putuje, peca i bavi se svim onim malim stvarima koje čine njegov život uzbudljivim i interesantnim. Jednog vrelog letnjeg poslepodneva, ipak, rado se odazvao našem pozivu i zakazao susret u njegovom beogradskom domu koji se nalazi nedaleko od Košutnjaka. U dvorište ogromne kuće ulazimo kroz kapiju od kovanog gvožđa, a Haris nas dočekuje nasmejan, jednostavno obučen u crnu majicu, isti takav šorts i sa neizostavnim šeširom na glavi koji je odavno postao deo njegovog imidža. Predložio je da razgovaramo, dok on priprema ručak za svoje ali i prijatelje svoje dece s kojima je planirao da kasne popodnevne sate provede na bazenu.

haris-sa-cerkom

Na prvom spratu kuće nalazi se veliki dnevni boravak i moderno opremljena kuhinja u kojoj rado provodi slobodno vreme i priprema omiljene specijalitete. Kaže da je odavno naučio da kuva i to zato što, pre svega, voli da jede ali ga je i samački život koji je dugo vodio, nekad davno primorao da nauči kako da pripremi sebi i dragim ljudima hranu koju voli. Kuvanje za Harisa Džinovića predstavlja i strast i ljubav. Napominje da mu je veoma važno da u kuhinji ima veliku sudoperu, dobar šporet, ploču za pečenje i kuvanje, kvalitetne noževe, varjače, pribor za jelo.

– U mojoj porodici se oduvek dobro kuvalo i jelo – priča Haris dok iz frižidera vadi jagnjeće meso, ispira ga pod mlazom vode a zatim ga premazuje uljem i solju kako bi ga pripremio za pečenje. – Detinjstvo sam proveo u Sarajevu i tamo smo svi u to vreme živeli slično, nije bilo bitnih razlika među decom i porodicama. Živeo sam s roditeljima u dvosobnom stanu, nisam bio bogat ali mi ništa nije nedostajalo. Nemam običaj da se vraćam unazad, ja živim za sadašnji trenutak i za ono što će se tek desiti, a pokazalo se da je na ovim prostorima prošlost veoma bolna. Najgore je živeti u proslosti. Kad bi živeo od uspomena takav mi život i ne bi bio potreban.

Imam takvu facu!

Ima trenutaka kad sedi s društvom i priseća se raznih dogodovština i priča, ali se tada prepričavaju samo lepi događaji.

– Najčešće su to anegdote iz perioda kada smo na Jahorini pre dvadesetak godina provodili po tri meseca godišnje i skijali – kaže.

haris-i-melina

Iako suvereno vlada scenom i nije tremaroš, Haris ne krije da je uvek bio prilično stidljiv, naročito kada bi osvajao ženska srca. Ponekad deluje nepristupačno, namrgođeno i mistično, ali ima objašnjenje za to.

– Ja sam čovek koji jednostavno ima takvu facu, crte lica su mi takve da izgledam preozbiljno i ponekad namrgođeno… Međutim, uopšte nisam takav čovek.Volim ljude, društvo, šalu, pesmu, pa tvrdnja da sam neki tmuran tip nikako ne dolazi u obzir. Namrgođen čovek nikad nikome nije dobrodošao.

Pobednik u tenisu

Kuvanje, skijanje, ribarenje, vreme provedeno s porodicom, suprugom, decom – to je ono što život Harisa Džinovića čini savršenim. Kaže da u njihovoj kući postoji dogovor da žive i hrane se zdravo, bave se sportom i razmišljaju pozitivno.

– Zdrava ishrana za mene podrazumeva da se ne jede masna, previše začinjena i teška hrana. Hedonisti teško to mogu da praktikuju i pridržavaju se tih pravila jer je njima hrana istinsko zadovoljstvo, a čokolada i slatkiši oslobađaju hormon sreće. Čovek može da bude zadovoljan svojom iskhranom i linijom ako dobro poređa obroke, ne meša ugljene hidrate sa proteinima, da ne umače pola kilograma hleba u razne saftove, ne jede masno. Leti moja porodica i ja imamo običaj da pet dana jedemo samo ribu i povrće. A veoma mi se dopada i ovaj recept koji sam dobio od Dženane, supruge Gorana Bregovića, pa jagnjetinu u poslednje vreme isključivo pripremam na taj način.

Haris Džinović se čitavog života bavi sportom, ima zvanje i instruktora skijanja, a gotovo da nema nijednog njegovog kolege kojeg nije pobedio u tenisu. Ponekad ima višak kilograma, ali kaže da nije pobornik dijeta i da nikad nije ”mučio” sebe izgladnjivanjima.

– Nikad ne držim dijetu, za mene su one glupost jer držeći dijetu terate telo da trpi i pati. Podržavam redukciju ishrane, a jedino ne znam kako bih mogao da se odreknem vina kada bi mi neko zabranio da ga pijem…

nastavak možete pročitati u štampanom izdanju…

Piše Branka Gajić

Fotografije Story i privatna arhiva


Izvor: http://politika-ad.com/viva-cms/haris-dzinovic-bio-sam-stidljiv-pred-zenama/