Sinoć svečano otvoreni Dani šljive a Haris Džinović održao koncert

BLACE- U Blacu su sinoć svečano otvoreni 11 . po redu Dani šljiva, privredno – turistička manifestacija koja ima za cilj da cilj kroz svoj programski deo promoviše šljivu, proizvode od šljiva i čitav ovaj kraj u kojem je na površini od 5000 hektara zasađeno preko 2 miliona stabala šljiva.

Pre same ceremonije otvaranja manifestacije, na bini u centru grada prikazan je bogat kulturno-zabavni deo programa praćen folklornim nastupom Kud Drainac i njihovih gostiju. Tekstopisac Rale Živanović odrecitovao je pesmu „ Šljivo rodna blagorodna“ a prisutni su pred otvaranje manifestacije mogli da čuju i pesmu posvećenu šljivijadi snimljenu u Kanadi od strane poznatog estradnog umetnika poreklom iz Blaca, Mileta Agatonovića- Age.

Dani-sljiva-Haris-Dzinovic

Ispred organizacionog odbora 11. po redu Dana šljiva, prisutnima se obratio predsednik Opštine Blace Radoje Krstović, koji je svima najpre poželeo dobrodošlicu u opštinu Blace, opštinu šljive i na Dane šljiva.

-Opština Blace je opština šljive i naša zemlja je zemlja šljive. Nekada smo bili najveći izvoznik u Ameriku, nekada smo bili prvi po proizvodnji šljive, danas smo 4. u Evropi a 7 u svetu. Upravo zato 11. godinu zaredom organizujemo ovu manifestaciju, jer opština Blace ima najznačajniju ulogu u proizvodnji šljive u Republici Srbiji, rekao je Krstović dodajući da se u Blacu tokom cele godine organizuju naučno – stručna predavanja, kako bi šljiva sa ovih prostora bila što kvalitetnija.

11. po redu Dane šljiva svečano je otvorio Marko Vujačić, zamenik direktora EU Progresa, koji je prilikom obraćanja izrazio veliko zadovoljstvo što je EU Progres postao deo ove manifestacije .

– Dani šljiva su vrednost koju treba čuvati. Ona nam pomaže da negujemo i promovišemo zdravu prirodu, zdravo voće i tradicionalne proizvode. Večeras su ovde na jednom mestu tri najbolje stvari: najbolja šljiva, pesma i publika, rekao je otvarajući 11. Dane šljiva Marko Vujačić, zamenik direktora Eu Progresa. Inače, EU progres je već drugu godinu zaredom pokrovitelj ove manifestacije.

Dani-sljiva-koncert-Harisa-DzinovicaNakon svečanog otvaranja usledio je i spektakularni vatromet, a tokom večeri do duboko u noć i koncert Harisa Džinovića, koji je Blačanima i gostima šljivijade priuštio mnogo lepih pesama.

Programski deo Dana šljiva biće bogat i tokom celog današnjeg dana a u večernjim satima na Danima šljiva svoje koncerte održaće Nada Topčagić, Snežana Babić i Marinko Rokvić.

Dani šljiva završavaju se sutra, kada će biti proglašeni i najbolji proizvođači rakije, najbolji šljivik i najbolji mladi poljoprivrednik.

Organizatori Dana šljiva su Opština Blace, STTC Nirvana i Kulturni centar Drainac Blace, a pokrovitelji manifestacije su Evropska Unija i Vlada Švajcarske- EU Progres, Ministarstvo finansija i privrede- sektor za turizam, Fruit& Berries i D.O.O. Lazar Blace.


Izvor: http://www.toplickevesti.com/sinoc-svecano-otvoreni-dani-sljive-a-haris-dzinovic-odrzao-koncert.html

(Visited 43 time, 1 visit today)